کسب‌وکارهای نوین و استارت‌آپ‌ها نقش مؤثری در ایجاد اشتغال داشته‌اند

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از شرق، کسب‌وکارها با جذب نیروهای تحصیل‌کرده، می‌توانند بخش مهمی از مسئله اشتغال را حل کنند و باید به این نکته توجه داشته باشیم که کسب‌وکارهای جدید، ضمن تولید و ایجاد اشتغال، روش زندگی را هم تغییر می‌دهند و برای مردم رفاه به همراه می‌آورند. امروز می‌بینیم که کسب‌وکارهای جدید، شغل‌های زیادی ایجاد کرده‌اند و استارت‌آپ‌های کوچک توانسته‌اند به شرکت‌های بزرگ تبدیل شوند و هر روز هم خدمات تازه‌ای ارائه دهند و افراد جدیدی را استخدام کنند. عباس گودرزی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، بر این عقیده است که مسئولان آن‌طور که باید، به فکر و ایده نخبگان توجه نمی‌کنند.
به نظر شما چگونه می‌توان به گسترش کسب‌وکارهای نوپا در سال جدید کمک کرد؟

دلیل نام‌گذاری پیاپی سال‌های اخیر به‌عنوان اقتصاد مقاومتی، اهمیت اشتغال و مؤلفه‌های اقتصادی است. در سال‌های قبل تا حدی با عنوان اقتصاد مقاومتی آشنا شدیم. امسال تولید و اشتغال در اولویت برنامه‌های اقتصادی کشور قرار داده شده است. اقتصاد مقاومتی دارای ویژگی‌هایی است که لازم است عدالت‌محور و مردمی باشد. به ‌همین ‌دلیل است که شرکت‌های استارت‌آپی و دانش‌بنیان، برکات زیادی به اقتصاد کشور هدیه می‌دهند. افزایش تولید، به‌روزرسانی‌شدن صنعت و همچنین پیوند علم و صنعت از فواید شرکت‌های استارت‌آپی در رونق اقتصادی و رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی است؛ بنابراین لازم است با حمایت از این شرکت‌ها، در مسیر شکوفایی اقتصادی گام برداریم.


چگونه می‌توان از ظرفیت نخبگان فناوری برای حمایت از تولید داخلی و بهبود اشتغال استفاده کرد؟

وظیفه دانشگاه‌ها تربیت نیروی متخصص برای آینده است؛ درحالی‌که خیل عظیم نیروی کار، به‌جای آنکه برای ارتقای اقتصاد و بهره‌وری به کار گمارده شوند، بی‌کار می‌مانند. ما باید تلاش کنیم نیروی متخصص تربیت‌شده، با کمترین امکانات و بیشترین بازده، جذب شرکت‌های دانش‌بنیان شوند؛ اما به دلیل مانع‌تراشی و نبود حمایت‌های مناسب، از این‌گونه شرکت‌ها غافل شده‌ایم؛ بنابراین توجه ویژه به بخش خصوصی و استارت‌آپ‌ها با حمایت از نیروی کارآمد میسر می‌شود و نتیجه می‌دهد؛ به‌طوری‌که در پارک‌های علم ‌و فناوری، نخبگان جوان با ابتکار عمل، خلاقیت و به‌هنگام‌سازی طرح و ایده، به توفیقات زیادی دست پیدا می‌کنند که متأسفانه با نبود حمایت‌های مناسب قانونی و مالی از استارت‌آپ‌ها، تا به حال نتوانسته‌ایم آن‌گونه که باید، از فواید این شرکت‌های دانش‌بنیان بهره‌مند شویم. این امر مستلزم بازنگری در قوانین و حمایت‌های بیشتر مسئولان است.

حمایت‌های مالی تا چه میزان در پیشرفت کار استارت‌آپ‌ها مؤثر است؟

بسیاری از طرح‌های صنعتی بزرگی که کمترین میزان اشتغال را ایجاد می‌کنند، مشمول دریافت بیشترین میزان وام‌ها هستند. حتی در برخی موارد وام‌های اختصاص‌داده‌شده به صنعت مدنظر، در مسیرهای غیرمرتبط با کارخانه هزینه می‌شود که نتیجه آن هدررفتن منابع مالی است. به بیان دیگر، به‌جای هدردادن منابع ملی، با گسترش و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها، بسیار بیشتر از دیگر صنایع می‌توان به ایجاد اشتغال و بهره‌وری دست یافت و در شرایطی که انتظار می‌رود اقتصاد مقاومتی مورد استقبال بیشتری قرار بگیرد تا وضعیت اشتغال و تولید داخلی بهبود پیدا کند، محدودکردن کسب‎وکارهای نوپای داخلی یا حتی فیلتر و مسدودشدن برخی از آنها به دلایل نواقص قانونی، روحیه نخبگان را از بین می‌برد.

کارآفرینی و نوآوری از خلأهای جدی نظام آموزشی کشور محسوب می‌شود؛ برای رفع این کمبود چه اقدامی لازم است صورت گیرد؟

ریشه اصلی این کمبود در این است که بسیاری از مسئولان، حوصله گوش‌دادن به طرح‌ها و ایده‌های جدید را ندارند یا آن‌طور که باید، به فکر و ایده نخبگان توجه نمی‌کنند. این امر نیازمند فرهنگ‌سازی در فضای رسانه‌هاست. از طرف دیگر، مدیران تصمیم‌گیر، به فکر و خلاقیت بیشتر بها دهند تا مشکلاتی از قبیل اشتغال و تولید که در سال جاری بر آن تمرکز کرده‌ایم، برطرف شود؛ چراکه تا زمانی که مسئولان به فکر و اندیشه بها ندهند، انگیزه‌ای برای نخبگان و کارآفرینان باقی نمی‌ماند.
نقش استارت‌آپ‌ها را در کیفیت زندگی مردم چگونه ارزیابی می کنید؟

استارت‌آپ‌ها تاکنون گام‌های بسیار بلندی برای ارتقای سطح رفاه زندگی مردم برداشته‌اند. به‌روزرسانی طرح و ایده در فعالیت استارت‌آپ‌ها کاملا مشهود است و پیوند علم و صنعت نیز وجود دارد؛ به‌ همین‌ دلیل سرمایه‌گذاری و حمایت از آنها گام بلندی در شکوفایی اقتصادی محسوب می‌شود.




منبع: اقتصاد آنلاین


بررسی مشکلات اصلی استارتاپ ها و ارائه راه حل هایی برای کمک به آنها - پرتال کارآفرینی و استارتاپ