امروزه اینترنت به بخش جدایی ناپذیری از زندگی روز‌مره افراد تبدیل شده و حتی بسیاری از کودکان و نوجوانان نیز تحت تاثیر آن قرار گرفته و به نوعی از اینترنت استفاده می‌کنند که روزانه بر تعداد آنها افزونده می‌شود تا جایی که طبق آمار‌های منتشر شده در حدود 19 میلیون کاربر اینترنت در کشور زیر 18 سال سن دارند!


از طرف دیگر رشد 63 درصدی جرایم اینترنتی در سال گذشته نشان از افزایش تهدیدات سایبری برای کاربران فضای مجازی اعم از کودکان و نوجوانان دارد که لازمه کاهش این آمار و پیشگیری از وقوع جرایم سایبری، افزایش آگاهی عمومی و اطلاع از آسیب ها و تهدیدات فضای سایبر خصوصا از سوی والدین است.

دسترسی آسان به مطالب هرزه نگاری و غیر اخلاقی یک نمونه از مهمترین آسیب‌های فضای مجازی است که خود به تنهایی می‌تواند زمینه ساز مشکلات عدیده‌ای برای خود نوجوان و خانواده‌اش گردد. از این رو اطمینان از دسترسی کودکان و نوجوانان به محتوای سالم و متناسب با سن او یکی از دغدغه‌های هر پدر و مادری به شمار می‌آید. که در ادامه سعی شده‌است ساده‌ترین و موثرترین راهکارهای ممکن برای مراقبت از کودکان و نوجوانان در فضای سایبر را معرفی کنیم.


  • استفاده از موتور‌های جستجو بومی، می‌تواند از دسترسی اتفاقی کودکان به محتوای غیر اخلاقی و مطالب هرزه‌نگاری جلوگیری نماید. خوشبختانه موتورهای جستجو متعددی در کشور راه‌اندازی شده است که والدین می‌توانند از آنها براي دسترسي کودکان به اينترنت استفاده كنند.
  • فعالسازی قابلیت جستجوی ایمن، امکانی است که بسیاری از موتور‌های جستجو خارجی برای محدود‌کردن و عدم نمایش مطالب و تصاویر غیراخلاقی استفاده می‌کنند و والدین می‌توانند با فعال کردن این گزینه در موتور های جستجو با آسایش خاطر بیشتری آن را در اختیار نوجوانان قرار دهند.
  • آموزش و نظارت بر فعالیت کودکان در شبکه‌های اجتماعی، اعم از نحوه ارتباط با افراد غریبه، چگونگی انتشار و اشتراک مطالب و تصاویر و ایجاد فضایی دوستانه بین کودک و والدین می‌تواند تاثیر بسزایی در جلوگیری از سوء استفاده از کودکان و اذیت و آزار آنها در شبکه‌های اجتماعی داشته باشد.


خطر دیگری که نوجوانان و کودکان را تهدید می‌کند بازی‌های رایانه‌ای است که بعضا مورد تایید خانواده‌ها قرار می‌گیرد و بسیاری از پدر و مادرها برای سرگرم کردن کودکان آنها را تشویق به انجام بازی‌های رایانه‌ای بر روی کامپیوتر شخصی و یا گوشی‌های تلفن همراه و تبلت‌ها می‌کنند. قافل از اینکه طبق تحقیقات انجام شده بسیاری از این بازی‌ها خشونت، افسردگی و انزوا طلبی و ... را به کودکان تلقین می‌کنند. از این رو توصیه می‌شود والدین برای پیشگیری از آسیب‌های بازی‌های رایانه‌ای موارد ذیل را رعایت کنند.


  • استفاده از نظام ملی رده‌بندی سنی بازی‌های رایانه‌ای(ESRA)، والدین در هنگام خرید و یا دانلود بازی‌های رایانه‌ای به نماد رده‌بندی سنی بازی توجه کنند و تنها بازی‌هایی را برای کودکان خود تهیه نمایند که از نظر سنی مناسب آنها بوده و مورد تایید بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای باشد.
  • نصب نرم افزار‌های کنترلی، استفاده از این نرم افزار‌ها و نصب آنها بر روی گوشی تلفن همراه یا کامپیوتر شخصی کودک می‌تواند علاوه بر نظارت بر فعالیت وی محدودیت‌هایی را نیز در میزان ساعات استفاده از بازی‌های رایانه‌ای تعیین کرد که از اعتیاد کودک به بازی و سایر آسیب‌های احتمالی پیشگیری خواهد نمود.

منبع:
پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتا