فناوری و ابزارهای جدید اعم از شبکه های اجتماعی در صورت عدم استفاده صحیح و هدفمند و بدون آگاهی‌های لازم به عنوان یک تهدید محسوب می‌شود و اگر هم ما نتوانیم به نحوه‌‌ صحیح این مقوله را مدیریت کنیم جنبه‌های منفی آن متوجه خانواده و به طبع جامعه شده و می‌تواند اثرات منفی زیادی در جامعه داشته باشد.



قبل از پیدایش شبکه های اجتماعی و در بستر اینترنت تنها راه انحراف جوانان فضای واقعی بود و والدین قادر بودند با کنترل رفتار فرزندان خود در بحث رفت آمدهای دوستانه و... بر رفتار فرزندانشان نظارت لازم را انجام دهد اما در فضای جامعه کنونی و با توجه به شکل‌گیری فضای مجازی از قبیل ماهواره، اینترنت، شبکه‌های اجتماعی، موبایل و ... باعث شده که پدر و مادر نتوانند نظارت لازم بر رفتار و کردار فرزندانشان داشته باشند.

امروزه در جامعه‌ ما خانواده‌ها در امر فرهنگی با شبکه‌های ماهواره‌ای، فضای مجازی، رسانه‌های مدرن مواجه اند که طبیعتا هر کدام با شیوه های خاص و حساب شده خود تاثیرات مخرب خود را بر خانواده ها می‌گذارند که از جمله تبعات آن می‌توان به کاهش ارتباط والدین با فرزندان، از میان رفتن حریم بین فرزندان و والدین و نیز همچنین منزوی بودن نوجوانان اشاره کرد.

امروزه به دلیل تنوع فناوری‌های جدید همچون موبایل‌ها و تبلت‌ها دسترسی به فضای مجازی گسترش چشم‌گیری داشته که حتی بچه‌ها در سنین پایین به این ابزار دسترسی دارند و والدین هم به دلیل عدم آگاهی لازم قادر به کنترل فرزندان خود در دنیای مجازی نمی‌باشند.

فعالیت در فضای مجازی چنانچه هدفمند و بدون آگاهی باشد تبعات چشمگیری را بر روحیه و شخصیت فرزندان خواهد داشت که این امر با برنامه ریزی والدین و ارتقاء سطح دانش خود در این راستا قابل کنترل خواهد بود. متاسفانه در فضای مجازی با انتشار کلیپ‌ها و تصاویر فسادانگیز و دسترسی آسان و رایگان به این محتوا بنیان خانواده و جامعه را به خطر انداخته است.

عدم آگاهی خانواده و کاربران شبکه‌های اجتماعی در مورد چگونگی عملکرد و استفاده از این ابزارها مسبب ایجاد خطراتی همچون لو رفتن تصاویر و فیلم‌های خصوصی خانوادگی افراد در جامعه شده و همین مسأله باعث خدشه‌دار کردن آبرو و شخصیت افراد در فضای مجازی است و گاهی اوقات شاهد وقوع نزاع‌ها و درگیری‌های فردی، دسته‌جمعی، قتل‌های ناموسی، خودکشی زنان و دختران و نیز افزایش آمار طلاق و سایر آسیب‌های اجتماعی در سطح جامعه هستیم.

از این رو با توجه به بررسی های صورت گرفته می توان نتیجه گرفت که: روابط سالم و عمیق بین مادر و دختر و پدر و پسر کمک بسزایی را در راستای کاهش اثرات مخرب شبکه های اجتماعی بر فرزندان و کانون گرم خانواده ها خواهد داشت البته در این امر والدین باید در مورد چگونگی عملکرد شبکه های اجتماعی و نیز تاثیرات این شبکه ها و محتوای آن بر خانواده ها آگاهی های لازم را کسب نمایند تا بتوانند کنترل سالم و بدون آسیب را بر فرزندان داشته باشند .

منبع:
پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتاوالدین



https://www.cyberpolice.ir/learning/74371