تعریف ویروس:
ویروس ها یک برنامه یا یک کد(اسکریپت)بسیار کوچکی هستند که بر روی برنامه های بزرگتر سوار می شند.یعنی در بین کدهای اصلی یا فایل های اصلی یک برنامه دیگر که معمولا پر کاربرد می باشد قرار میگیرند و به محض نصب برنامه اصلی خود را وارد سیستم رایانه ای شخصی قربانی می کنند و هنگام اجرای برنامه به طور خودکار اجرا می شوند و شروع به تخریب(کارهایی که نویسنده خواسته)میکنند.
ویروس های کامپیوتری برنامه هایی هستند که مشابه ویروس های بیولوژیک گسترش یافته و پس از وارد شدن به کامپیوتر اقدامات غیر منتظره ای را انجام می دهند.با وجودی که همه ویروس ها خطرناک نیستند،ولی بسیاری از آنها با هدف تخریب انواع مشخصی از فایل ها ،برنامه های کاربردی و یا سیستم های عامل نوشته شده اند.
پدر واقعی ویروس های کامپیوتری:
تاریخچه به وجود آمدن ویروس های کامپیوتری به حدود 3دهه پیش باز می گردد.هنگامی که فردی به نام(فرد کوهن)در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی عنوان رساله دکترای خود در مهندسی برق،تحقیقات خود را بر روی برنامه ای ارائه کرد که قادر بود یک کپی از خودش را با دستکاری کردن برنامه های دیگر،درون آنها قرار دهد.موضوع رساله دکترای وی با واکنش های متفاوتی روبرو گردید.ولی این واقعیتی است که حتی خود کوهن نیز تصور نمیکرد که روزی طرح وی به صورت یک فاجعه جهانی در دنیای کامپیور تبدیل شود.
اولین ویروس کامپیوتری:
بر اساس مدارک موجود اولین ویروس کامپیوتری توسط برارای علوی صاحبان شرکت کامپیوتری brain در سال 1985 به نام brain نوشته سد.این دو برادر با تولید و نگارش برنامه های نرم افزاری در شرکت کامپیوتری خود کار می کردند.آنها پس از مدتی متوجه گردیده اند که از برنامه های نرم افزاری آنها کپی های غیر مجاز زیادی گرفته می شود.
علاوه بر این پی برده بودند که هر فلاپی دیسک،حاوی سکتور راه انداز است که با هر بار راه اندازی سیستم،اجرا می گردد.در نتیجه تصمیم گرفتند برنامه ای بنویسند که جایگزین این سکتور، راه اندازی شود به نحوی که اگر کسی از نرم افزار کپی بگیرد سیستم کامپیوتری وی دچار مشکل گردد.
کامپیوتر فرد خاطی به محض تهییه ی کپی دچار مشکل می شد و پیغامی به این مضمون در صفحه نمایش ظاهر می شد که(به سیاه چهل خوش آمدید!)استفاده کننده در این حالت هیچ چاره ای جز تماس با برادران علوی جهت ویروس یابی نداشت.البته شماره تلفن برادران علوی به صورت یک پیغام ارائه می شد.این دو برادر با فروش کپی نرم افزار های معروف دنیا مثل لوتوس و با قیمت های بسیار ارزان به همه مردم علی الخصوص توریست های خارجی،اقدام به انتشار این برنامه که بعد به ویروس نام گرفت،شهرت یافت کردند.خیلی زود این ویروس توانست صدهزار کامپیوتر را به راحتی آلوده کند.
ویروس ارشلیم:
یکی از اولین ویروس هایی که نسبت به ویروس brain بسیار مخرب تر می باشد ویروس ارشلیم می باشد.این ویروس اولین بار در سال 1987 در دانشگاه عربی اسرائیل گزارش شده و اصلیت آن اسرائیلی می باشد.این ویروس در روز جمعه سیزدهم ماه 1988(یعنی چهلمین ساگرد ایجاد دولت اسرائیل)فعالیت تخریبی خود را آغاز کرده و پس از پاک کردن تمام فایل های کامپیوتری به کار خود خاتمه می داد.
ویروس ارشلیم به صورت برنامه ریزی شده سیزدهم هر ماه از خود کپی هایی را تهیه کرده و به برنامه های دیگر می چسباند.این ویروس کامپیوتری بسیاری از دانشگاه ها و مراکز نظامی را آلوده و تخریب کرد.
تنها 5درصد از ویروس ها دارای اثر تخریبی بوده و بقیه صرفا تکثیر می شوند.بنابراین یک ویروس را می توان برنامه ای در نظر گرفت که می تواند با استفاده از یک میزبان شروع به تکثیر نماید. در قسمت دوم درباره‌ی تقسیم بندی ویروس ها توضیحاتی را می‌خوانیم و با عملکرد آنها آشنا خواهیم شد.

https://www.cyberpolice.ir/learning/8391