تیپ های شخصیتی

شاخص شخصیتی مایرز – بریگز (MBTI) به 16 تیپ شخصیتی ای اشاره دارد که بر مبنای کتاب «تیپ های شخصیتی» اثر روان پزشک برجسته کارل یونگ توسعه یافته اند. یونگ یک نوع شناسیِ روان شناختی را بر مبنای نظریه های عملکردهای شناختی ارائه داد که ماحصل مشاهدات بالینی وی بود.
آزمون MBTI یکی از آزمون های شخصیتی است که توسط ایزابل بریگز مایرز و کاترین کوک بریگز ابداع شده است.
درادامه به معرفی کوتاه هر یک از این تیپ های شخصیتی و ویژگی های بارز آنها می پردازیم ونحوۀ شناسایی افراد هر تیپ در اجتماع، عملکردشان در محیط کاری، روابطشان و مشاغل محبوب هر دسته را بیان می کنیم.
تیپ اول: INFP (درمانگر)
که مخفف ویژگی های درون گرایی، درک شهودی، احساس و قوه ادارک است.
افراد این تیپ ایده آل گراهایی با قوۀ خیال پردازی بسیار هستند که محرک اصلی آنها ارزش ها و باورهای شخصیشان است. برای این افراد که به درمانگر شهره هستند حد و مرزی برای احتمالات و امکان ها وجود ندارد و واقع گرایی زمان حال تنها دغدغه ای گذراست. این افراد پتانسیل لازم برای ساخت آینده ای بهتر را می بینند و با استعداد طبیعی و ذاتی خود در پی یافتن حقیقت و معنی هستند.
افراد این تیپ حساس، با ملاحظه، دلسوز و غم خوار و به شدت نگران رشد شخصی خود و دیگران هستند. INFP ها که اشخاصی فردگرا و گریزان از قضاوت و داوری دیگران هستند بر این باورند که هر شخص باید راه متخص به خود را بیابد. آنها از اینکه وقت خود را صرف بررسی ایده ها و ارزش های خود نمایند لذت می برند و با ملایمت و مهربانی دیگران را نیز تشویق به چنین کاری می کنند. افراد این گروه اغلب خلاق و باهنر هستند و از یافتن راه هایی برای بیان خود لذت می برند.
رفتار یک INFP چگونه است
این افراد ارزش بسیاری برای اصالت خود قائل اند و دوست دارند در آنچه که انجام می دهند اصیل و منحصر به فرد باشند. آنها اغلب درگیر یافتن معنا و حقیقت در درون خود هستند. دنبال کردن سنت ها کمترین جذابیت را برای آنها دارد، افراد این تیپ ترجیح می دهند که خود به تحقیق و کنکاش در ارزش و ایده ها بپردازند و آن چیزی را انتخاب می کنند که در نظر آنها درست است. این افراد اغلب نامعمول و در تضاد با سنت ها هستند و با این حال هیچ علاقه ای به تطبیق و سازگار کردن خود ندارند. این تیپ افراد ترجیح می دهند که در عوض تلاش برای یک رنگ شدن با جماعت به خود وفادار باقی بمانند.
این دسته در برخورد با دیگران پذیرا هستند و از قضاوت کردن دیگران اجتناب می کنند و بر این باورند که هر کس در زندگی باید راه خود را در پیش گیرد. آنها افرادی انعطاف پذیر و سازگار هستند و اغلب قادر به مشاهدۀ امور از نقطه نظرهای بسیاری هستند. حمایت کردن از دیگران برای افراد این تیپ از اهمیت بسیاری برخوردار است. عکس العمل این افراد اگر احساس کنند که ارزش هایشان در معرض تعدی قرار دارد می تواند بسیار شدید باشد. آنها علی الخصوص از این امر تنفر دارند که افرادی که تصور می کنند تنها یک راه برای انجام کارها وجود دارد، بخواهند نظرات خود را به آنها تحمیل کنند. این افراد خواستار تبادل آزاد و مفید ایده ها و نظرات هستند.
چگونه می توان یک INFP را تشخیص داد
در نگاه اول INFP ها افراد سردی به نظر می رسند زیرا اصیل ترین تفکرات و اندیشه های خود را تنها برای افرادی فاش می سازند که آنها را به خوبی می شناسند. آنها اهل غور و تفکر و متمایل به امور معنوی و اغلب علاقمند به داشتن گفتگوهای پر معنی و هدفمند در خصوص ارزشها، اخلاقیات، مردم و رشد شخصی هستند. درمانگران که اغلب کنجکاو و روشن فکر هستند بطور پیوسته در پی رسیدن به درک عمیق تری از خود و انسان های پیرامون خود هستند. آنها نسبت به ایده های خود شور و اشتیاق فراوان دارند، گرچه افرادی درون گرا نیز هستند. افراد کمی وجود دارند که بتوانند عمق تعهد INFP ها به عقایده و باورهایشان را درک کنند.
این افراد حساس و پر شور هستند و در تمام زنگی خود درگیر یافتن معنا و اصالت هستند. ابعاد دنیوی زندگی برای افراد این تیپ جذابیت کمتری دارد و ایده های جالب توجه در آنها شور و شوق بیشتری را ایجاد می کند تا حقایق عملی. آنها اغلب دیگران را بدون شک و تردید می پذیرند و ممکن است توجه و گرایش ویژه ای به نقطه نظرات نامعمول و سبک های زندگی متفاوت داشته باشند. آنها اغلب تمایل خاصی به هنر علی الخصوص نوع آوانگارد آن دارند که علت آن نیز علاقه آنها به تجربه های کردن ایده ای نو در بیان خود است.
شماری از مشهورترین INFP ها
برخی از INFP های مشهور عبارت از پرنس دایانا، آدری هپبورن، فرد راجرز، جان لنون، کورت کوبین، توری آموس، ویلیام شکسپیر، بیل واترسون، کارل راجرز، و ایزابل بریگز مایرز (خالقان شاخص شخصیت مایرز – بریگز) هستند.
درصد پراکندگی INFP ها در جمعیت
این دسته 9امین تیپ رایج در جمعیت هستند که 4 درصد کل جمعیت عمومی شامل 5 درصد مردان و 4 درصد زنان را تشکیل می دهند.
تفریحات رایج در میان INFP ها
تفریحات رایج این دسته عبارتند از: شعر سرودن، نویسندگی خلاق، موسیقی، عکاسی، تئاتر و هنرهای تجسمی است.
افراد این دسته در مشاغل خود چگونه اند
در محیط کاری یک INFP علی الخصوص تحت تاثیر پول و مقام و رتبه نیست و ترجیح می دهد تا کاری را انجام دهد که با ارزش های شخصی اش منافاتی نداشته باشد و به او امکان کمک به دیگران را بدهد. ایده ها و تخیلات در این افراد ایجاد انگیزه می کنند و آنها خواستار مشارکت در پروژه ها و آرمان هایی هستند که برای آنها حائز اهمیت است.
این افراد از شرکت در فرآیند حل مسئلۀ نوآورانه لذت می برند و خوستار درک موضوعات پیچیده هستند. آنها برای نوآوری ارزش بسیاری قائل اند و می خواهند به ایده ای اصیل دست یابند که سبب بهبود شرایط افراد می شود. شغلی ایده آل برای یک درمانگر باید به آنها اجازۀ بیان فردیت شان به شکلی که کار می کنند را بدهد و از توانایی آنها برای دیدنِ راه حل های منحصر به فرد بهره برداری کند.
این افراد از انجام کارهایی لذت می برند که به آنها آزادی عمل و خودمختاری کامل بدهد و بتوانند در آن بر چگونگی و زمان اتمام یک پروژه کنترل داشته باشند. آنها گاهی از شرکت در کارهای گروهی لذت می برند، هرچند که همواره می خواهند این آزادی را داشته باشند که مهر مختص به خود را بر آن کار بزنند. در هنگام کار کردن با دیگران برای یک INFP مهم است که گروه آنها انعطاف پذیر و همدل و دارای روحیۀ همکاری باشند و اشتیاق یکسانی برای ایده های آنها نشان دهند.
حقایق شغلی INFP ها

  • این افراد در جدول میانگین پایین ترین درآمد در بین تمامی تیپ های شخصیتی در رتبۀ دوم قرار می گیرند.
  • احتمال آنکه این افراد در خانه کنار فرزندانشان بمانند بیشتر از تمامی تیپ های شخصیتی دیگر است.
  • این افراد در جدول کمترین میزان رضایت شغلی در جایگاه چهارم قرار می گیرند.
  • احتمال آنکه افراد این گروه به کار آزاد روی بیاورند بیشتر از میانگین تیپ های دیگر است.

مشاغل محبوب INFP ها

  • هنر و طراحی (هنرهای زیبا، طراح لباس، طراح گرافیک، انیماتور…)
  • خدمات اجتماعی (مشاور سلامت روانی، مشاور تحصیلی یا کاری، مدیر خدمات اجتماعی…)
  • تحصیلات و کتابخانه (فعال یا کیورتور، معلم دبستان، کتابدار، معلم پیش دبستانی، استاد یا مدرس کالج…)
  • مراقبت های درمانی و بهداشتی (متخصص شنودسنجی، کایروپراکتیک، تغذیه، گفتار درمانی، مشاور ژنتیک، ماما، دامپزشک، درمان شناس فیزیکی…)
  • کسب و کار و مدیریت (متخصص تأمین سرمایه، منابع انسانی، مدیر آموزش و توسعه)
  • علوم (باستان شناس یا مردم شناس، جغرافی دان، تاریخ دان، روان شناس، جامعه شناس، جانور شناس)
  • ارتباطات (تدوینگر فیلم، مترجم همزمان، عکاس، متخصص روابط عمومی، نویسنده)

مشاغل کم تر محبوب INFP ها
توجه به این نکته حائز اهمیت است که تمامی تیپ های شخصیتی می توانند در هر حرفه ای موفق باشند. با این حال، برخی مشاغل با استعداد طبیعی و ویژگی کاری مورد پسند INFP ها هم خوانی بیشتری دارد و برخی از مشاغل دیگر مستلزم حالات فکری و رفتاری به خصوصی است که با طبیعت و ذات این تیپ شخصیتی سازگار نیست. ثابت شده است که مشاغلی که INFP ها را ملزم به کار کردن در محیطی بیرون از شرایط مورد پسندشان می کند ممکن سبب تنش و تحلیل آنها شود و اغلب برای اعضای این گروه فاقد جذابیت است.
بر اساس داده های بدست آمده از تحقیقات میدانی بر جمعیت عمومی مشخص شد که مشاغل زیر در میان INFP ها محبوبیت چندانی ندارند:

  • افسر نظامی
  • افسر پلیس
  • مهندسی موارد
  • برق کار
  • تحلیل گر سیستم
  • مدیر فروش
  • مدیر مالی
  • بازرس
  • مهندسی فنی
  • شیمی دان
  • مهندسی شیمی
  • دندان پزشک
  • قاضی

نوع ارتباطات INFP ها با دیگران چگونه است
این دسته افراد در روابط خود مهربان، ملایم و مشوق هستند و از کندو کاو در انتخاب ها و ایده ها لذت می برند. آنها امکان ها و فرصت های متفاوتی را برای افراد در نظر می گیرند و اغلب در یافتن راه حل های خلاق و منعطف برای مواجهه با مشکلات بسیار خوب عمل می کنند. این افراد بطور معمول شنوندگان تیزبین و دقیقی هستند که تلاش می کنند نحوه و سبک ارتباطات خود را منطبق با افرادی سازند که با آنها سر و کار دارند. این افراد که دلسوز و دارای روحیه ی همکاری هستند قدردان دیگران و ایده های آنها هستند، اگرچه ممکن است که در بروز ارزش ها و اید های خود برای کسانی که آشنایی چندانی با آنها ندارند تا حدودی تودار و محتاط باشند.
INFP ها چگونه همسرانی هستند
این دسته در روابط خود اغلب افرادی حامی، پر شور و وفادار هستند. درمانگران همسر خود را با دقت بسیاری انتخاب می کنند و در روابط خود همواره در جستجوی پیوندهای قوی و ارزش های مشترک هستند. آنها از خودآگاهی بالایی بهره می برند و اغلب افرادی معنوی هستند.
افرادی با تیپ شخصیتی INFP به طور معمول روشن فکر و پذیرای رفتار و خواسته های دیگران هستند؛ البته مادامیکه ارزش های بینیادین آنها زیر پا گذاشته نشود. آنها فردیت همسر خود را به رسمیت می شناسند و آنها را تشویق می کنند تا در موضوعات مورد علاقه و ایده هایشان به کند و کاو بپردازند.
این افراد در جستجوی یافتن راه هایی هستند تا بتوانند از طریق آن به سازش و توافقی با دیگران برسند و اغلب راه حل های خلاقانه ای را برای رفع مشکلات میان افراد در آستین دارند. این افراد ممکن است بسیار حساس و زود رنج باشند و با این وجود اغلب واکنش های منفی خود را بروز نمی دهند زیرا از دشمنی و خصومت گریزان هستند.
داشتن روابط نزدیک و همساز با دیگران برای INFP ها از اهمیت بسیاری برخوردار است، گرچه افراد این دسته همچنین به زمان زیادی برای خلوت با خودت برای تأمل و اندیشیدن نیاز دارند. آنها اغلب خواهان برخورداری از آزادی بسیار برای بیان خود و رسیدن به خودآگاهی بیشتر هستند. INFP ها دوستان متعهد و مهربان خود را ارج می دهند و از آنها در مسیر کشف مستقل اسرار زندگی حمایت می کنند.
INFP ها چگونه والدینی هستند
در نقش والدین، INFP ها افرادی با ملاحظه، دلسوز، حامی و سازش پذیر هستند. آنها به ندرت فضایی خشک و مقرراتی را در خانه ایجاد می کنند و در عوض ترجیح می دهند که در زمان سربرآوردن مشکلات و وضعیت ها به آنها بپردازند. این افراد بطور معمول به فرزندان خود آزادی عمل و قدرت بیشتری در تصمیم گیری هایشان می دهند و ممکن است که وظیفۀ وضع و اجرای قوانین خانه را به همسر خود واگذار نمایند.
فزرندان INFP ها اغلب آزادی بیشتری در بیان و تصمیات خود احساس می کنند که البته این امر تا زمانی تداوم خواهد داشت که از ارزش های والدینِ INFP خود تعدی نکنند. هنگامی که بحث بر سر ارزش هاست، درمانگران مبدل به والدینی سخت گیر و غیر منعطف می شوند.
ترجمه از Truity


تیپ های شخصیتی - مجله فرد