در این مقاله به بررسی وضعیت فین‌تک‌های آسیا به خصوص حوزه بلاک‌چین آن در سال ۲۰۱۶ می‌پردازیم. این گزارش توسط تحلیلگران بلامبرگ فرانس چان و ژن کین انجام شده است. بلاک‌چین در بانک‌ها و استارتاپ های فین تک آسیا در حال گسترش است

صنعت مالی آسیا در حال ورود به حوزه بلاک چین است. این فین تک نو ظهور تراکنش‌های فرد به فرد و کم هزینه‌ای را فراهم می کند و به بانک‌ها و چالشگران جدید این امکان را می‌دهد تا هزینه‌های جابه جایی پول و سایر دارایی‌ها را پایین آورند. استارتاپ‌های بلاک‌چین آسیا بعد از اینکه در نه ماه نخست سال ۲۰۱۶ سرمایه‌گذاری در حوزه فین تک آنها به ۱۰٫۵ میلیارد دلار رسید،این فرصت را دارند تا سهم بازار جهانی خود را گسترش دهند. چین به لطف جذب سرمایه غول‌های اینترنتی توانسته ۹۰ درصد از سهم کل منطقه را کسب کند. در سپتامبر ۲۰۱۶ سرمایه گذاری فین تک آسیا به ۱۰٫۵ میلیارد دلار رسید

استارتاپ‌های بلاک‌چین در آسیا بعد از رشد سرمایه‌گذاری حوزه فین تک در نه ماه آخر ۲۰۱۶ به ۱۰٫۵ میلیارد دلار، این فرصت را یافته‌اند تا منابع مالی بیشتری بدست آورند. این رقم برای کل سال ۲۰۱۵ حدود ۴٫۳ میلیارد دلار بوده است. شرکت‌های خدمات مالی و اینترنتی در حال ملحق شدن به سرمایه‌گذاران بلاک چین و پروژه‌های مرتبط مانند پرداخت و امنیت سایبری هستند. بر طبق تحلیل‌ها،سرمایه‌گذاری های فین تک آسیا در سال گذشته بیشتر در چین (۲ میلیارد دلار) و هند (۱٫۷ میلیارد دلار) متمرکز بوده است.
سرمایه‌گذاران پر خطر(VCs) با بانک‌ها و شرکت‌های اینترنتی بر روی فین‌تک آسیا در حال رقابت‌اند

سرمایه‌گذاران پر خطر(VCs) با بانک‌ها و شرکت‌های اینترنی در سرمایه‌گذاری بر روی فین­تک آسیا در حال رقابت‌اند. این سرمایه‌گذاران در نه ماه اول سال ۲۰۱۶،در ۱۲۵ قرارداد در حوزه فین تک آسیا حضور داشته‌اند و از مجموع ۱۰٫۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری این حوزه،سهم قابل توجه ۴٫۶ میلیارد دلاری داشته‌اند. هر چند این میزان افزایش ۳۰ درصدی نسبت سال پیش داشته است ولی متاسفانه شرکت‌های VC، بانک‌ها و شرکت‌های اینترنتی ممکن است به آن دسته از پروژه‌هایی اولویت دهند که احتمال بهبود عمکردهای خودشان در آن وجود داشته باشد.
بانک‌های آسیا و شرکت‌های اینترنتی در حال پرکردن خلاء سرمایه‌گذاری در بلاک چین

بانک های آسیایی و شرکت‌های اینترنتی به دنبال پر کردن خلاهایی هستند که در حوزه سرمایه‌گذاری در بلاک چین وجود دارد ولی روند سرمایه‌گذاری VC ها در سه ماهه ­دوم و سوم سال کاهش یافته است. VC ها در سه ماهه­ سوم سال تنها ۸۷ میلیون دلار در بلاک چین سرمایه‌گذاری کرده‌اند که کاهش ۵۰ درصدی را نسبت به سه ماهه­ اول نشان می‌دهد.
مراکز فین تک آسیا دنباله رو آمریکا،انگلیس و آلمان به عنوان اکوسیستم‌ها

مراکز اصلی فین تک آسیا شامل سنگاپور، هنگ کنگ و استرالیا در حوزه‌های استعداد، سرمایه و تقاضا بعد از انگلستان، کالیفرنیا و نیویورگ قرار دارند. در رده بندی، هنگ کنگ رده­‌ی هفتم استعداد را دارد، همچنین استرالیا در تقاضا و سنگاپور در سرمایه در رده­‌ی هفتم می‌باشند.
جریان سرمایه‌گذاری فین تک بیشتر به سمت استرالیا روانه است تا سنگاپور

استرالیا به دلیل حمایت موسسه‌های مالی اصلی خود توانسته است نسبت به سنگاپور و هنگ کنگ سرمایه‌گذاری بیشتری از VC ها برای فین تک جذب کند. در اواخر سپتامبر ۲۰۱۵ بخش فین تک ۳۲ درصد از سرمایه‌گذاری های VC را به خود اختصاص داده بود در حالی که این رقم برای هنگ کنگ ۲۱ درصد و برای سنگاپور ۴ درصد بود.
بلاک چین می‌تواند هزینه بانک‌های آسیایی را کاهش دهد

بانک‌ها و موسسات مالی آسیا در صورتی که به درستی بلاک چین را در پرداخت‌ها،تجارت اوراق بهادار،امور مالی تجاری و حفظ سوابق به کار گیرند می‌توانند هزینه‌های عملیاتی خود را به شدت کاهش دهند. تا سال ۲۰۲۲ بلاک چین می‌تواند هزینه‌های زیرساخت بانک‌ها را بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار کاهش دهد. ۳۶ بانک آسیایی موفق که توسط BI شناسایی شده‌اند در سال مالی قبل به طور کلی حدود ۳۸۰ میلیارد دلار هزینه داشته‌اند. متوسط نرخ هزینه به درآمد آنها ۴۵٫۵ درصد بوده است.
بلاک چین فرصتی برای رشد بانک های آسیایی

با استفاده از بلاک‌چین بانک‌ها می‌توانند در کسری از ثانیه از طریق شبکه‌ای امن تراکنش‌های شفاف و فوری در سرتاسر جهان به صورت ۷/۲۴ انجام دهند. آسیا ترکیب بسیار مناسبی از بانک‌ها، اقتصاد در حال رشد، ارتباطات فزاینده و اشتیاق گسترده نهادهای قانون گذاری برای تکنولوژی‌های مالی را دارا است. این فرصتی است تا آسیا به اولین منطقه‌ای تبدیل شود که از پرداخت‌های بین‌المللی، مقرون به صرفه و بر خط استفاده می‌کند.

بلاک چین،فین تک تحول آفرین آسیا