دبیر انجمن صنفی کسب‌وکارهای اینترنتی گفت: با توجه به قانون فعلی نظام صنفی، استارتاپ‌های فین تک صنفی محسوب نمی‌شوند و کسب‌وکارهایی که صنفی محسوب نشوند اتحادیه نمی‌تواند به آن‌ها مجوز بدهد.

برخی از حوزه‌ها در فضای استارتاپی کشور وجود دارند که بسیار تخصصی هستند و متولی آن حوزه می‌تواند برایش قانون‌گذاری و نظارت کند مانند استارتاپ های حوزه فینتک، رضا الفت نسب، در گفتگو با پرداخت برتر، در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا این اتحادیه قصد ورود به حوزه‌های تخصصی مانند فینتک را دارد گفت: در خصوص استارتاپ های فناوری‌های مالی یا همان فینتک ها، به عقیده شخصی من و با توجه به قانون فعلی نظام صنفی، این استارتاپ ها صنفی محسوب نمی‌شوند و کسب‌وکارهایی که صنفی محسوب نشوند اتحادیه نمی‌تواند به آن‌ها مجوز بدهد، بنابراین در حالت فعلی نمی‌توانند عضو اتحادیه بشوند و در انجمن صنفی فینتک می‌توانند مشکلات خودشان را حل کنند. او ادامه داد: قطعاً از نظرات و تعامل با استارتاپ های این حوزه استقبال می‌کنیم. به نظر می‌رسد اگر در این راستا اعضای اتحادیه کسب‌وکارهای اینترنتی از خدمات ارائه شده توسط این استارتاپ ها شکایتی داشته باشند، اتحادیه سعی می‌کند با تعامل سازنده این موضوع را بررسی و حل و فصل نماید. دبیر انجمن صنفی کسب‌وکارهای اینترنتی در ادامه اذعان داشت: این اتحادیه توسط ما به وجود نیامده است و طبق ماده 87 قانون نظام صنفی که فعالیت افراد صنفی در فضای مجازی (سایبری) مستلزم اخذ پروانه کسب از اتحادیه مربوطه است به وجود آمده است. بحث شروع و راه‌اندازی و تشکیل اتحادیه به هیچ عنوان با ما نبوده است. حتی این موضوع را حدود سه سال قبل با حضور در کمیسیون تجارت الکترونیک نظام صنفی به دوستان گفتیم و اعلام کردیم که آئین‌نامه ماده 87 در حال تصویب است اگر می‌توانید جلوی آن را بگیرید اما هیچ‌گونه عکس‌العمل مؤثری از طرف سازمان صورت نگرفت و آئین‌نامه تصویب شد. او ادامه داد: در همین راستا ما شاهد این مسئله بودیم که کسب‌وکارهای سنتی قصد ورود به این حوزه را داشتند. بعد از بی تفاوتی دوستان سازمان نظام صنفی نسبت به تشکیل اتحادیه به جای قهر کردن و واگذاری اتحادیه به افرادی که حتی دغدغه‌های کسب‌وکارهای اینترنتی را نمی‌شناسند، ما هم وارد این حوزه شدیم، مشارکت کردیم تا افرادی که وارد این اتحادیه می‌شوند افرادی باشند که با دغدغه‌های صنف آشنا باشند. وی با بیان اینکه قانون می‌گوید اگر کسب‌وکاری کالا یا خدمت صنفی ارائه می‌دهد باید عضو اتحادیه باشد گفت: ما نظرمان به این است که حتماً استارتاپ ها در این حوزه دیده شوند، تعریف و چارچوبی برای استارتاپ ها وجود داشته باشد و بعد از آن اگر در این چارچوب بودند اتحادیه اجباری برای دریافت جواز نگذارد ولی حتماً اتحادیه باید این چارچوب رو مشخص کند. ولی قانون اشاره کرده است که باید کسب‌وکارها جواز کسب بگیرند. اما بنده فکر می‌کنم تا جایی که امکان دارد اتحادیه نباید اجباری برای دریافت جواز بگذارد. در حال حاضر طبق آمار اتاق اصناف "هزار" کسب‌وکار برای دریافت جواز درخواست داده‌اند و دویست وسی کسب‌وکار مجوز دریافت کرده‌اند.
الفت نسب در خصوص اینکه آیا لیست این دویست و سی کسب‌وکار را منتشر می‌کنید یا نه گفت: این لیست در اختیار ما نیست و اتاق اصناف کشور باید آن را منتشر کند. الفت نسب در پاسخ به این سؤال که آیا سازمان نظام صنفی از مقبولیت و صلاحیت بیشتری برای دادن مجوز به کسب‌وکارهای اینترنتی برخوردار است این‌گونه پاسخ داد: طبق قانون امور صنفی، سازمان نظام صنفی حق دخالت در امور صنفی را ندارد و آئین‌نامه و قانون این سازمان بر مبنای حمایت است. خیلی خوب می‌شد اگر سازمان نظام صنفی توانایی داشت و می‌توانست مطالبات کسب‌وکارهای اینترنتی را پیگیری کند اما در سال‌های اخیر با توجه به مشکلات زیادی که کسب‌وکارهای اینترنتی با بخش سنتی داشتند، سازمان نظام صنفی نتوانسته اقدامات مؤثری در زمینه مواجهه کسب‌وکارهای سنتی و مجازی انجام دهد و بارها شاهد پلمپ کردن این کسب‌وکارها بودیم و در نهایت با دستور و جواز کسب بخش صنفی این مشکلات حل شد. شخصاً معتقدم اتحادیه باید به دنبال این باشد که فضا را به سمت تعامل با سازمان‌های مرتبط از جمله سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ببرد. دبیر انجمن صنفی کسب‌وکارهای اینترنتی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در رابطه با اعطای مجوز و ایجاد رانت گفت: ابتدا به ساکن اگر اتحادیه کسب‌وکارهای اینترنتی تشکیل شود و مجوز بدهد، کسب‌وکارهای سنتی نمی‌توانند جلوی کار کسب‌وکارهای اینترنتی را بگیرند. سازوکار دریافت مجوز از اتحادیه کاملاً شفاف و مشخص است. بعد از تکمیل کردن و ارائه مدارک، اتحادیه 15 روز فرصت دارد تا نسبت به صدور جواز کسب اقدام کند. در غیر اینصورت دو مرجع بالادستی برای رسیدگی به شکایات وجود دارد. در حال حاضر سه میلیون جواز کسبی در کشور صادر شده است و این نشان می‌دهد اگر رانتی مؤثر بود این همه پروانه نمی‌توانست صادر شود. انتظار می‌رود این اتحادیه، به عنوان اولین اتحادیه‌ای که در حوزه فضای مجازی کشور وارد شده است برخی از امور را اتوماسیون کند تا اعضای اتحادیه برخی از امور را غیرحضوری و با استفاده از فناوری‌های نوین پیگیری کنند. ما باید دنبال این باشیم که با اصناف سنتی تعاملات مثبت انجام دهیم و حتی حوزه‌های کاری آن‌ها را هم تسهیل و تسریع کنیم.
وی در خصوص اینکه با ایجاد این اتحادیه چه مشکلی حل خواهد شد اینگونه پاسخ داد: بزرگ‌ترین مشکل در حال حاضر تقابل بخش سنتی با کسب‌وکارهای اینترنتی هست و اتحادیه باید به دنبال تعامل سازنده با بخش سنتی باشد و برخی از مشکلات کسب‌وکارهای اینترنتی در حوزه بیمه و مالیات را مرتفع کند. الفت نسب در انتهای صحبت‌هایش به مجوز زدایی اشاره کرد و تأکید کرد: اعتقادی به تعدد مجوز نداریم. در سراسر کشور هشت هزار اتحادیه وجود دارد که هرکدام دستورالعمل و قوانین خاص خودشان را دارند. اتحادیه در این راستا می‌تواند با معرفی کسب‌وکارهای اینترنتی به سایر سازمان‌های نظارتی و برطرف کردن دغدغه آن‌ها نسبت به صدور مجوزهای جدید برای کسب‌وکارهای اینترنتی جلوگیری کند. اتحادیه باید در جایی که قرار است توسط سازمانی برای کسب‌وکارهای اینترنتی مجوز جدیدی خلق کند ورود و جلوی آن را بگیرد. وی در انتهای صحبت هایش همچنین در خصوص مرکز توسعه تجارت الکترونیک و مجوز ای نماد گفت: آن چیزی که کاملاً مشخص است این است که حاکمیت باید به امور نظارتی بپردازد تا بخش خصوصی بتواند به‌صورت کاملاً تخصصی امور مربوط به خود را مدیریت کند.

اتحادیه، قصد ورود به حوزه های تخصصی مثل فینتک را ندارد